до новин

Для автомобілів на єврономерах вводять нові правила

Кабмін України вже вніс на розгляд Верховною Радою законопроект №7286 від 14.11.2017 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за деякі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" та його текст вже роздано народним депутатам для ознайомлення. Цей документ містить пункти, які дадуть змогу врегулювати питання автомобілів з іноземною реєстрацією, що перебувають на території України.


Наразі інформація про перетин автомобілем українського кордону міститься в базах даних Митної та Прикордонної служб, а МВС такою інформацією не володіє. Це ускладнює ідентифікацію особи водія, який керує цим транспортним засобом. "Євробляхи" часто ховаються з місця ДТП і правоохоронці не можуть встановити особу порушника.
Цей законопроєкт спрямований на усунення цього недоліку в законодавстві. Тепер іноземець при ввезенні автомобіля на єврономерах в Україну більш ніж на 90 днів зобов'язаний у десятиденний термін зареєструвати машину в Сервісному центрі МВС і вказати дані водія, який буде керувати автомобілем. Дана процедура не передбачає зміну реєстраційних даних та номерних знаків автомобіля, натомість поліцейські достовірно знатимуть, хто перебуває за кермом "євробляхи". Отже, у правоохоронців з'явиться можливість карати водіїв таких машин за порушення правил дорожнього руху та митних правил.


Олег Назаренко, який є генеральним директором Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів, повідомив, що цей законопроєкт передбачає таке:

  1. Іноземець, який ввозить в Україну авто більш ніж на 90 днів, повинен буде пройти всі процедури згідно з міграційним законодавством;
  2. Українець повинен дати згоду на реєстрацію авто на іноземця за своїм місцем проживання;
  3. Автомобіль має бути застрахований на час його перебування в Україні;
  4. Авто необхідно зареєструвати в Реєстрі, автівки без такої реєстрації зупинятимуться поліцейськими, а їхнім водіям виписуватимуть штрафи згідно зі ст. 121 КпАП України;
  5. Поліцейські матимуть право зупиняти будь-який автомобіль для перевірки.

Назаренко додав, що після ухвалення цього Закону всі водії "євроблях" повинні будуть знайти іноземця, який ввозив цей автомобіль в Україну, і пройти з ним всю процедуру реєстрації. В іншому разі, автомобіль можна сміливо здавати в металобрухт або на розбирання, оскільки він не матиме права пересуватися Україною. 

Інші новини