до новин

Усі автомобілі, які порушили митний режим більш ніж на 48 годин, будуть подані в розшук

Фіскальна служба готується боротися з існуючими схемами нелегального ввезення в Україну машин із зарубіжною реєстрацією

Останнім часом на українських дорогах з'явилося багато автомобілів з іноземною реєстрацією. Переважно - польською, чеською, латвійською, литовською. Раніше їхня кількість відповідала числу нерезидентів, які перебувають в Україні. Ба більше, машини із закордонними номерами дедалі частіше стають учасниками дорожніх пригод.

Згідно із законом (стаття 380 Податкового кодексу України), у нашій країні на транспортних засобах закордонної реєстрації мають право їздити тільки нерезиденти (іноземці). На митниці вони оформляють машини для тимчасового ввезення на термін до року, і при цьому митні збори з них не стягуються. Цей термін може бути продовжено ще на 60 днів у разі виникнення у власників авто форс-мажорної ситуації, яку потрібно документально підтвердити. Згідно з Правилами реєстрації транспортних засобів, такі машини, ввезені більш ніж на два місяці, реєструються в сервісних центрах МВС на період, дозволений митницею (до року). При цьому їм видаються українські номери і тимчасовий техпаспорт. Після закінчення терміну тимчасового ввезення авто необхідно зняти з обліку, отримавши при цьому зарубіжні номери та документи, і вивезти за межі країни.

При ввезенні автомобіля на територію нашої країни українці зобов'язані сплатити всі необхідні податки (розмитнити машину), протягом 10 днів зареєструвати її в сервісних центрах МВС, отримавши при цьому українські номерні знаки і техпаспорт.

Резиденти також можуть тимчасово ввезти закордонний транспорт на термін до одного року, давши письмове зобов'язання про їхнє зворотне вивезення та сплативши митні збори (ці кошти стягують як заставу, їх повертають під час вивезення авто за кордон). Українці також мають право ввезти автомобіль закордонної реєстрації в режимі транзиту (наприклад, з Польщі до Росії). Термін перебування такої машини в нашій країні обмежений 5-10 днями, після закінчення яких "транзитник" повинен покинути українську територію. Цією можливістю часто користуються жителі прикордонних регіонів, які, для того щоб не розмитнювати автомобілі, кожні 5-10 днів перетинають кордон. Такі люди навіть отримали прізвисько "пересічники". У прикордонних регіонах налічується досить багато "транзитників", і саме вони сприяють виникненню багатокілометрових черг на митних пропускних пунктах, заважаючи решті співгромадян в'їжджати та виїжджати з України. Ба більше, іноді такі автовласники навіть намагаються перекривати кордон, "стимулюючи" законодавців звернути на них увагу і дозволити резидентам тимчасове ввезення машин на термін до року без сплати митних податків.

Нерозмитнену машину можуть конфіскувати

Від купівлі автомобілів закордонної реєстрації застерігає голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко. За його словами, багато українців помилково вважають, що за порушення митних правил можна один раз сплатити штраф у розмірі 8 тисяч 500 гривень, заламінувати цю квитанцію і їздити з нею все життя на нерозмитненому авто. Це не так. "Ви ж не вважаєте, що, проїхавши один раз на червоне світло і сплативши штраф, зможете їздити на червоне світло все життя? Ні!" - наводить приклад Олег Назаренко.

Не збирається миритися з подібною ситуацією і митна служба. Як повідомивзамдиректора Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби (ДФС) Євген Сафонов, на сьогоднішній день налічується близько 11 тисяч автомобілів, які перебувають на території України з порушенням митних термінів в'їзду. Щоб впоратися з таким масштабним нелегальним ввезенням транспорту, співробітники фіскальної служби мають намір уже найближчим часом перейти до активних дій. Сергій Креймер, використовуючи конфіденційні джерела інформації, розсекретив плани ДФС. За його словами, митниця зараз готує списки всіх автомобілів, ввезених в Україну в режимі тимчасового ввезення з 1 січня 2007 року, тобто збирає базу майже за десять років. "Усі автомобілі, які порушили митний режим більш ніж на 48 годин, будуть оголошені в розшук, - розповів бізнес-консультант. - З 1 листопада 2016 року планують запустити систему комп'ютерного аналізу режимів і подача в розшук здійснюватиметься автоматично. Наразі виявлено явних рекордсменів з Болгарії та Литви, які ввезли понад 2 тисячі авто на одну юрособу. Абсолютним рекордсменом є литовська контора, яка переправила в Україну понад 3 тисячі 800 автомобілів у режимі тимчасового ввезення". За його словами, для того щоб виявляти машини з іноземною реєстрацією, співробітники податкової почнуть патрулювати вулиці разом із поліцейськими.

Тож тим, хто вже їздить на нерозмитненому автомобілі, потрібно найближчим часом приготуватися до серйозних проблем. Такий транспорт підлягає конфіскації. Повернути його можна буде тільки після сплати штрафів і повних митних зборів, а це немаленькі гроші! Ще один варіант - віддати таку машину на розбирання і хоча б частково відшкодувати кошти, витрачені на купівлю "недорогої" іномарки...

Інші новини