до новин

Як в Україні продають машини з іноземними номерами

Експерти впевнені - у країні десятки шахраїв незаконно продають машини без реєстрації


В Україну щомісяця незаконно ввозять тисячі автомобілів. На перетині кордону підробляють документи або реєструють тимчасове ввезення. Після транспорт з іноземними номерами продають українцям, які "ведуться на низькі ціни". Митники власників нерозмитненої машини штрафують або ж конфіскують автомобіль, розповідають експерти.

Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, що загрожує власникам машин без місцевої реєстрації і як не потрапити на вудку шахраїв.

Як в Україні продають машини з іноземними номерами

У Європі іномарку, за яку в Україні просять 8-10 тисяч доларів, можна купити за 3-4 тисячі. Однак ще кілька місяців тому легально ввозити такі машини було не вигідно - всю економію "з'їдали" податки. З 1 липня ввести за пільговими акцизними ставками можна один автомобіль на рік, при цьому продати його можна буде тільки через 12 місяців. Таким чином пільговий акциз не торкнеться продавців автомобілів, які завозять машини цілими партіями.

Купити машину, зареєстровану в іншій країні, можна не тільки за кордоном. На спеціалізованих сайтах розміщено сотні оголошень "продам нерозмитнену машину". Найчастіше такі машини ввозять і продають іноземці. Експерти пояснюють - на кордоні з Україною вони підписували зобов'язання вивезти автомобіль через рік і не передавати його у власність українцям. Користуватися таким автомобілем можуть тільки нерезиденти країни, пояснює генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

"А нерезидент - це іноземець, або українець, який має в паспорті печатку про постійний консульський облік у чужій країні. І якщо Ви - нерезидент, то Вам право використовувати чуже авто і не треба, оскільки Ви законно зможете ввезти таку машину на рік", - розповідає експерт.

Незважаючи на це, сотні українців купують нерозмитнені машини і після стикаються з проблемами - за порушення митного кодексу доведеться платити штрафи, а в крайньому випадки - автомобіль можуть забрати.

Найбільше нерозмитнених автомобілів завезли з Болгарії та Литви, пише на своїй сторінці в соцмережі директор інвестиційно-консалтингової компанії "Амонд Інвест" Сергій Креймер. "Наразі виявлено явних рекордсменів із Болгарії та Литви, які ввезли понад 2000 авто на одну юрособу. Абсолютним рекордсменом є литовська контора, яка переправила понад 3800 автомобілів", - зазначає експерт.

Без реєстрації їздити на машині (яку самі ввезли) українці можуть п'ять днів в одній області, і десять днів - під час пересування в кількох областях. При цьому користуватися нерозмитненою машиною можна не більше одного року. Однак для цього українцю доведеться заплатити суму, аналогічну тій, яку потрібно віддати за розмитнення.

Утім, заповзятливі співгромадяни придумали цілу низку схем обходу митних вимог. Вітчизняні сайти з автопродажів рясніють привабливими оголошеннями, що пропонують придбати іномарку за до смішного низькою ціною. До автомобіля, як правило, додається повне оформлення пакета документів, які нібито дають змогу без проблем їздити в Україні на зарубіжних номерах без оплати митних зборів. Одразу ж хочемо застерегти: всі ці схеми протизаконні і загрожують адміністративною та кримінальною відповідальністю.

Про найпоширеніші в Україні нелегальні схеми експлуатації нерозмитненого транспорту розповів на своїй сторінці у "Фейсбуці" бізнес-консультант Сергій Креймер. Одна з наймасовіших схем - "Співробітник". Вона практикується вже давно і спирається на Стамбульську конвенцію, за якою ввезення комерційного транспорту на територію іншої держави можливе терміном до року без сплати митних платежів. В українському варіанті спритні ділки пристосували схему під себе. Якщо при правильному оформленні комерційного авто водій повинен мати подорожній лист, рознарядку, службове посвідчення, то наші спритники, вступаючи в змову з митниками, обходяться без цього.

Їхня схема виглядає так: покупець знаходить в Інтернеті оголошення про продаж автомобіля або про послуги з його доставки без розмитнення з повним пакетом документів для "легальної" їзди в Україні. Посередники пропонують підібрати автомобіль на одному з європейських сайтів. Найбільшою популярністю користується Литва (більшість автомобілів за "стамбулкою" були ввезені саме з цієї країни). Покупець оплачує посереднику вартість обраного авто та послуги посередника. Той купує машину за кордоном (припустимо, в Литві) і реєструє її на місцеву фірму. Потім оформляє страховку на мінімальний термін (зазвичай один місяць) і доставляє транспортний засіб до кордону з Україною, де його передають покупцеві. У супроводі посередника авто заїжджає на територію України в режимі тимчасового ввезення. Потім посередник знімає машину з обліку в Литві. Документи, передані покупцеві - контракт на роботу, договір підряду та інше, є не більше ніж фільчиною грамотою і ніде не відображаються. 

Інші новини