до новин

Власників "євроблях" у 2018 році очікує неприємний сюрприз

Даремно активісти "Авто Євро Сили" сподівалися, що у 2018 році питання легалізації автомобілів на єврономерах, які були завезені в Україну не зовсім законним шляхом, успішно вирішиться. Уряд розробив законопроект, який регулює транзит і тимчасове ввезення автомобілів в Україну, але водіям "євроблях" не варто від нього очікувати нічого хорошого.

Що вигадали урядовці: Новий законопроєкт забороняє передавати право на керування автомобілем на єврономерах, який ввозиться на територію України. Таким чином, за кермом "євробляхи" зможе перебувати лише нерезидент, який ввіз авто в Україну. За словами Ніни Южаніної, яка є головою комітету Верховної Ради з питань митної та податкової політики, передати в управління авто з іноземною реєстрацією громадянину України буде неможливо.

Крім того, в уряді розглядають норму, яка передбачає надання права поліції затримувати "євробляхи", що порушили правила перебування на території України, і перепроваджувати такі автомобілі до кордону.

Дороге розмитнення автомобілів

Головною причиною того, що українці купують "євробляхи" є небажання сплачувати до Держбюджету непомірно високі митні платежі. Активісти вимагають мінімізувати ставки мита для вже ввезених в Україну "євроблях", щоб такі автомобілі можна було легалізувати, не сплачуючи всієї суми передбачених платежів до бюджету.

Ніна Южаніна заявила, що в розробленому законопроєкті передбачено тимчасове зниження ставок мита для таких автомобілів, але розрахунок платежів здійснюватиметься з урахуванням віку транспортного засобу.

Нині розмитнення автомобіля 2014 року випуску з бензиновим двигуном 2,2 літра та митною вартістю близько 400 тисяч гривень обійдеться українцю у 8300 євро. Звісно, з такими розцінками водії не згодні і вимагають знизити суму платежів.

Ставки знизять "хитро"

Новий законопроект передбачає, що в середньому розмитнення "євробляхи" обійдеться вдвічі дешевше. Однак є дуже хитрий підступ, адже розрахунок ставки здійснюватиметься залежно від віку авто. Що старша машина, то більше за неї доведеться платити мита. Пільги поширюватимуться лише на машини не старше 2010 року випуску. Як відомо, більшість "євроблях", ввезених в Україну в обхід митних правил, набагато старші і не підпадають під дію цієї пільги. Природно, активісти не в захваті від запропонованих урядом варіантів.

Вкотре історія доводить, що обдурити систему нікому не вдасться. Але ж водії "євроблях", обманюючи державу, не замислювалися про наслідки своїх афер з автомобілями.

Інші новини